KIES training voor jongeren in echtscheidingssituaties van 12 tot 16 jaar

Een (echt)scheiding tussen ouders is voor alle gezinsleden een heftige gebeurtenis. Als kind kun je daar niet altijd met anderen over praten. Je hebt verdriet, bent misschien boos of gefrustreerd, maar wat kun je met die gevoelens. Als je hier lang mee rondloopt, dan kan dit gevolgen hebben voor jou. Voor je schoolprestaties, je gevoel voor eigenwaarde, de relatie met je ouders en andere gezinsleden en later misschien je eigen relatie. WELZIN ondersteunt jongeren in een echtscheidingssituatie met de KIES-training (Kinderen in echtscheidingssituaties).

De KIES-training is gericht op:

  • Het verwerken van de scheiding.
  • De scheiding leren begrijpen.
  • De scheiding een plek geven en leren omgaan met de situatie.

Voor kinderen van 8-12 jaar is er een aparte KIES-groep. Ga direct naar KIES voor kinderen

Wat leer je tijdens de KIES-training?

Doordat je ervaringen deelt met andere leeftijdsgenoten, merk je dat je niet de enige bent die een scheiding meemaakt. Je leert praten over wat je moeilijk vindt thuis. Je leert emoties te herkennen en deze gevoelens ook te delen met anderen. Je hoort ook hoe anderen omgaan met de scheiding. Na de training kun je beter aangeven wat je vindt en zelf wilt. Dit helpt je bij je verdere ontwikkeling en relaties.

Wat doen we tijdens de KIES-training?

We werken altijd in een groep, samen met andere jongeren. De trainers creëren een veilige groepssituatie, waar ruimte en aandacht is voor de gevoelens en ervaringen van de deelnemers. Aan de hand van creatieve opdrachten, praten en spel komen onderwerpen naar voren die spelen.

Betrokkenheid van ouders

Voor ouders zijn er drie verplichte ouderavonden. Tijdens een gesprek krijgen ouders voorlichting over hoe jongeren een scheiding verwerken en wat voor hen belangrijk is. Ouders krijgen handvatten om hun kind zo goed mogelijk op te vangen.

Praktische informatie

  • In de groep werken we volgens de landelijke KIES-methode (kinderen in echtscheidingssituaties).
  • Er is een training voor kinderen van 8-12 jaar 
  • De training bestaat uit 8 à 10 bijeenkomsten
  • Eerst vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de jongere/het kind en de ouder(s).
  • De kosten bedragen 40 euro per deelnemer.

Aanvangsdata en locaties

Wil je weten of er binnenkort een groep of training start? Ga naar de agenda op deze website

Meer informatie of aanmelden

De training is te volgen voor kinderen en jongeren uit Baarn, Soest en Soesterberg.
Voor meer informatie of aanmelden neem contact met ons op. Dit kan telefonisch via 033 - 469 2 469 of via info@welzin.nl


Kom je uit Amersfoort, dan kun je terecht bij Indebuurt033. Op de website van Indebuurt033 kun je een overzicht vinden met allerlei trainingen en groepen voor kinderen en jongeren, ook ondersteuning bij scheiding. Is er veel stress en spanning thuis, bijvoorbeeld door scheiding, ruzie of andere problemen? Kijk dan op Preventiegroepen jeugd.